Junilistan till Riksdagen

Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

onsdag, maj 31, 2006

Ta bort kopieringsavgiften

När du köper en tom cd- eller dvd-skiva så får du betala en avgift till Copyswede. Avgiften beräknas per lagringsutrymme och uppgår till 1 krona per CD-skiva och 3:25 kronor för en dvd-skiva. Copyswede är en privat organisation som fördelar avgiften till olika konstnärs- och producentorganisationer.

Varför ska en privat organisation ha pengar när jag bränner mina semesterfilmer eller säkerhetskopierar mina filer. Det är som om det skulle vara en straffskatt på papper för att någon skulle kunna kopiera en bok. Det är fel att stifta lagar som ensidigt gynnar en viss grupp. Jag vill avskaffa privatkopieringsersättningen nu.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag, maj 30, 2006

En Remington på varje fängelse

Knarkhunden Remington börjar jobba på Gävleanstalten och besöken minskar med 80%. Hur kan det komma sig? Våra fängelser i Sverige flödar av knark. Kontrollen måste bli bättre.

I dag finns det, enligt Kriminalvårdens hemsida, 12 narkotika-
hundar som ska söka av landets 57 anstalter och 28 häkten. Det säger sig självt att det är en omöjlig uppgift.

En knarkhund kostar runt en kvarts miljon i inköp och kan arbeta i 10 år. En hund på varje fängelse och häkte, totalt
85 hundar, skulle kosta lite mer än 2 miljoner per år i inköpskostad. Till den summan kommer kostnaden för hundförare och löpande kostnader för hunden, uppskattningsvis hamnar den totala kostnaden på ca 40 miljoner kr per år.

Under år 2004 uppgick kriminalvårdens totala nettokostnad till 5,3 miljarder kronor. Till detta kommer kostnader för polis, domstolar och brottsoffer. Medelbeläggningen på anstalterna är omkring 5000 personer och på landets häkten 2000 personer. Ett litet antal personer kostar samhället oerhörda pengar. Varje person som vi kan återanpassa och förhindra återfall i drogberoende och brott är en stor vinst för samhället.

En effektiv knarkhund som Remington som luktar på alla som passerar in genom fängelsegrinden kan vara helt avgörande för att strypa inflödet av knark. Först då har vi förutsättningar att ge en kriminalvård värd namnet.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, maj 29, 2006

Vägra EU-skatt - stoppa EU:s nya grundlag

EU-parlamentet vill ta ut en skatt varje gång du skickar e-post eller sms. En annan möjlighet som man tittar på är en EU-skatt på flygbiljetter.

Sverige betalar i år 28 miljarder kronor till EU och får tillbaka 13 miljarder. Totalt har EU en budget på över 1000 miljarder kronor, varav hälften går till jordbruksstöd. Tobaksodlare får
9 miljarder kr i stöd samtidigt som folk dör i lungcancer.

Pengar slösas bort på skrytbyggen i Bryssel och Strasbourg. Pengar försvinner i omfattande fusk och byråkrati. För att finansiera detta vill man införa gemensamma EU-skatter.

Junilistan kräver att Svenska folket ska få folkomrösta om EU-konstitutionen.

Vi säger nej till EU-grundlagen.
Vi säger nej till bildandet av en EU-stat.
Vi säger nej till beskattningsrätt för EU.
Vi säger nej till en EU armé.
Vi säger ja till att behålla makten i Sverige
Vi säger ja till fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital i Europa.
Vi säger ja till ett samarbete mellan oberoende stater.
Vi säger ja till att samarbeta för att motverka gränsöverskridande miljöproblem och kriminalitet.

Jag hoppas att du röstar på Junilistan och säger ifrån i september.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,

Olivoljan flödar i Bryssel

EU är som ett stort svart hål som vi stoppar in pengar i. Jordbruksstödet är det största området som 2006 slukar 530 miljarder kronor. Varje EU medborgare, liten som stor, ger 1 150 kr per år till jordbruket. Endast 9,7 miljarder kr av jordbruksstödet kommer till Sverige. I år betalar vi
28 miljarder till EU och får tillbaka knappt 13.

De största kostnadsposterna i EU:s jordbrukspolitik:

Gårdsstöd - 137 miljarder
Landsbygdsutveckling - 122 miljarder
Arealersättning - 84 miljarder
Olivolja - 22 miljarder
Mjölk och mjölkprodukter - 22 miljarder
Nötkött - 22 miljarder
Vin - 14 miljarder
Socker - 13 miljarder
Am- och dikobidrag - 12 miljarder
Bomull - 9,1 miljarder
Får och getbidrag - 8,9 miljarder
Tobak - 8,8 miljarder
Spannmål - 6,7 miljarder
Durumvete - 4,7 miljarder
Tomater - 3,8 miljarder
Ris - 2,6 miljarder
Torkat foder - 2,4 miljarder
Citrusfrukter - 2,3 miljarder
Bananer - 1,8 miljarder
Stärkelsepotatis - 1,3 miljarder
Torkade druvor - 1,0 miljarder
Nötter - 0,9 miljarder
Administration 1,4 miljarder
Övrigt - 27 miljarder

Sammanställningen visar att en stor del av pengarna går till grödor som vi inte kan odla på våra breddgrader. Att EU satsar 8,8 miljarder årligen på tobaksstöd samtidigt som folk dör i lungcancer orsakat av rökning är upprörande. Ersättningen till vinodlare är på 14 miljarder. Olivoljeproducenterna får 22 miljarder i stöd. Dessa tre tillsammans, tobak, vin och olivolja, kostar EU-medborgarna 44,8 miljarder kronor. I jämförelse kostar hela den svenska hälso- och sjukvården och sociala omsorgen 41,6 miljarder kronor. Vilket område tycker du är viktigast?

Junilistans inställning är klar. Vi vill ta bort jordbruks- och regionalstödet från EU. Genom att behålla pengarna i Sverige kan vi själva besluta om stöd där det gör mest nytta. Samtidigt får vi pengar över till att göra andra satsningar.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,

söndag, maj 28, 2006

Västvärmlänning till riksdagen

Min farmors morfars farfar Nils Olsson, från Olebyn, blev
vald till riksdagsman fem gånger för Jösse härad i slutet av 1700-talet. 211 år efter hans död så är det min tur att be om förtroendet att ta tillvara västvärmländska intressen i Stockholm.

Jag har engagerat mig i Junilistan för att jag vill behålla makten i Sverige och föra den vidare ut i landet. Vårt dagliga liv i Arvika, Eda och Årjäng blir inte bättre av att allt likriktas av byråkrater i Bryssel och Stockholm.

Det är förvånande att folk är glada över att få EU bidrag när det handlar om att ge två kronor till EU för att få tillbaka en. Om EU:s jordbruks- och regionalstöd tas bort så får vi mer pengar till regionala satsningar i Sverige. I stället för att gå till motorvägar i Sydeuropa så borde mer skattepengar gå till att rusta upp vägarna i Västvärmland. Vägunderhållet i Värmland ligger efter med 1,5 miljarder kronor. Det är lika mycket pengar som fuskas bort i EU på en vecka.

Junilistan anser att skogspolitiken ska finnas kvar i Sverige och inte tas över av EU. Vi vill att skyddsjakt på varg och förvaltande jakt på lo och björn ska beslutas på regional nivå. Det är orimligt att de flesta av Sveriges vargar ska finnas i Värmland.

Junilistan tycker att all primärvård ska vara kommunal. Vi vill ha en beslutande folkomröstning om landstinget Värmland ska finnas kvar. Ju färre nivåer som kostar pengar desto bättre.

Bredbandsutbyggnaden måste fullföljas så att även den som bor på landsbygden kan ta del av informationssamhället. 98 hushåll i Järnskog väntar på att telestationen i Korsbyn ska byggas ut. Runt om i Värmland finns det många fler som lämnats efter.

Småföretagens villkor måste förbättras omedelbart för att vi skall få riktiga jobb åt alla i stället för tillfälliga bidragsjobb i samband med valet.

Västvärmland behöver någon i riksdagen som kan lyfta våra frågor. Jag hoppas att du sätter kryss vid mitt namn på valsedeln.

Hans Nilsson, Söpple, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , , ,

fredag, maj 26, 2006

Stallet är tomt - hästarna har rymt

Djurskyddsmyndighetens förslag om hästars rätt till social kontakt belyser två frågor i dagens samhälle. Dels parallellen till den bristfälliga äldrevården, där många äldre tvingas stanna kvar hemma i ensamhet utan att kunna komma ut i kontakt med andra än hemtjänstens personal. Då talas det inte om att äldre ska ha social kontakt med företrädelsevis andra människor.

Dels visar det på hur många onödiga myndigheter vi har i Sverige. Lägg ner Djurskyddsmyndigheten tillsammans med Statens växtsortsnämnd. Deras uppgifter kan tas över av Jordbruksverket.

Junilistan vill göra en kraftig gallring bland Sveriges myndigheter. Vid Statskontorets senaste räkning 2005-06-28 fanns det 552 myndigheter i Sverige. Många har tillkommit för att regeringen har behövt ha någon plats att dumpa avdankade politiker som generaldirektörer. Byråkratin växer, dubbelarbetar och hittar på saker för att motivera sin existens.

Vi vill samtidigt ta bort regeringens utnämningsmakt och ersätta det med ett offentligt tillsättningsförfarande. Offentliga utfrågningar i riksdagens utskott bör tillämpas för högre tjänstemän. Ett sånt system fungerar utmärkt i Norge och kommer att göra det i Sverige också. Det är dags att anställa generaldirektörer efter kompetens och inte efter partibok.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,

Skattefri kapitaluppbyggnad för småföretag

För att komma till rätta med arbetslösheten och skapa riktiga jobb åt alla har Junilistan ett småföretagarprogram i tio punkter. Peter Hjortberger, riksdagskandidat för Junilistan i Norrbotten, har tagit fram en metod för att snabba upp kapitaltillväxten i småföretag. IKS-metoden, Intensifierad Kapitaluppbyggnad för Småföretag, syftar till att vinstgivande företag ska kunna bygga upp en ekonomisk buffert. Målet är att få fler starka småföretag i Sverige och att skapa flera arbetstillfällen.

Metoden snabbar upp kapitaltillväxten för småföretag och förväntas ge en ökad växt- och handlingskraft. Den motverkar svartjobb, en marknad som idag beräknas omsätta 375 miljarder kronor per år. Fler arbetstillfällen ger en ökad tillväxt och en bättre välfärd. IKS-metoden stärker vårt näringsliv utifrån dess egen förmåga och minskar beroendet av bidrag och extern finansiering.

IKS-metoden består av följande enkla beståndsdelar:

  1. Företaget får dra av 6 basbelopp samt ytterligare 20 % från årets vinst. Endast 10 miljoner av årets vinst får bli föremål för denna typ av skattereduktion. Den övre gränsen är högt satt för att företaget inte ska "slå i taket". Mycket få småföretag kommer upp i denna vinstmarginal.
  2. Företagaren måste ta ut lön på minst 6 basbelopp, ca 240 000 kr, innan årets vinst räknas fram. Detta för att säkerställa att inbetalningar för sjukkassa och pension etc. sker i vanlig ordning.
  3. Företaget förfogar fritt över de medel som genereras inom dess verksamhet. Det finns inga regler för fonderingar, inga särskilda anvisningar, dock är en övre gräns för IKS avsättning satt till 50 basbelopp,
    dvs 2 miljoner kronor vid basbelopp på 40000 kr.
  4. Kapital som löpande inte använts inom tio år återförs till beskattning.
  5. IKS-metoden kan användas av alla företag med verksamhet och säte i Sverige och är avsedd att gynna företagets kapitalbildning, ej dess ägare.

Förslaget om en skattefri kapitaluppbyggnad för småföretag är en del av Junilistans småföretagarprogram.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan

Andra bloggar om: , , , ,

torsdag, maj 25, 2006

EU är en riktigt dålig affär för Sverige

Junilistan tycker att Sverige ska vara med i EU. Vi är för fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital. Det är viktigt att samarbeta för att motverka gränsöverskridande miljöförstöring och brottslighet. Junilistan vill att allt annat som EU har tagit makten över ska varje land sköta själv. Vår jordbruks- och regionalpolitik ska skötas i Sverige. Det finns ingen anledning att likrikta allting i Europa. Hellre mångfald än enfald.

För att kunna komma vidare i europasamarbetet används flexibel integration. Det innebär att de som vill gå vidare och fördjupa samarbetet på ett område kan göra det, utan att det är tvingande för de andra länderna.

Genom att minska EU:s ansvarsområden så minskar vi också EU:s budget. Ser vi ekonomiskt på EU-medlemskapet så är det en riktigt dålig affär för Sverige. I år betalar vi 28 miljarder till EU och får tillbaka knappt 13 miljarder. I stället för att använda 15 miljarder till bland annat tobaksodlingar och motorvägar i Sydeuropa, fusk och skrytbyggen så kunde vi förbättra äldreomsorgen och vägarna i Sverige.

Så här ser budgeten för 2006 ut för Sverige:

20 377 Mkr - Avgift på bruttonationalintäkten
3 742 Mkr - Momsbaserad avgift
3 251 Mkr - Tullavgift
257 Mkr - Jordbrukstullar och sockeravgift
439 Mkr - Sveriges andel av Storbritanniens EU-rabatt
28 066 Mkr - Sveriges totala EU-avgift

Vi får tillbaka från EU:

9 665 Mkr - Jordbruksstöd
64 Mkr - Fiskestöd
1 255 Mkr - Regionalstöd
1 554 Mkr - Socialfond
294 Mkr - Transeuropeiska nätverk
12 Mkr - Övrigt
12 845 Mkr - får Sverige tillbaka från EU

15 221 Mkr - Sveriges nettobetalning till EU 2006


Av de pengar som kommer tillbaka från EU är det bara 3 miljarder som går till annat än jordbruk. Junilistan anser att direkta stödåtgärder utan europeiska mellanhänder är bättre. Jag återkommer med rapport om vart våra pengar tar vägen. Nu kan jag avslöja att vinodlarna får 14 miljarder kronor.


Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan

Andra bloggar om: , , , ,

onsdag, maj 24, 2006

Rakryggad rektor överkörd av socialdemokraterna

"Vi är skyldiga att behandla alla partier lika." - "I grunden juridiskt sett verkligt enkelt." säger Anders Torstensson, rektor på Furulundskolan i Sölvesborg i en intervju på Radio Blekinge. Han menar att det är både ett lagbrott och moraliskt fel att stänga partier ute från skolan

Bara ungdomsförbund vars partier är representerade i riksdagen ska få komma till skolan, tycker däremot Bengt Johnsson (s), ordförande i gymnasieförbundets styrelse i Bromölla-Sölvesborg. I tisdags fattade styrelsen ett sådant beslut med röstsiffrorna 8 mot 4. (s) och (v) röstade för förslaget och (m), (c) och (kd) emot. Enligt Kristianstadsbladet tror gymnasieförbundets vice ordförande Ingrid Christensen (m) att de kan komma att bli JO-anmälda på grund av beslutet.

Det här är ännu ett tecken på vilka desperata metoder (s)-politiker tar till för behålla makten. Alla medel är tillåtna och demokratin är inget värd. Om man nu ska göra den mycket tvivelaktiga gränsdragningen mellan etablerade och inte etablerade partier varför ska man då hitta på en definition som bara passar det egna partiets syften. Riksdagspartier och i vissa fall kommunfullmäktigepartier räknas som etablerade. Men Hallå! Vi har faktiskt två val till; landsting och EU-parlament. Junilistan blev tredje största parti med 14,5 procent av rösterna i valet till EU-parlamentet 2004. Hur mycket mer etablerad kan man bli?

Det konstiga är att det är samma parti som vill skänka bort makten över Sverige som säger att EU-valet är ingenting värt. Det är något av en parodi att ordet "demokrat" ingår i partinamnet.


Jag hoppas att väljarnas dom blir hård för ett sådant (s)(v)ek mot demokratin.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , ,

måndag, maj 22, 2006

Begränsa antalet rovdjur i Värmland

Junilistan vill att folk ska styra över sin egen vardag. Vi vill ta tillbaka makten ifrån Bryssel och föra den vidare ut i landet. Frågor som rör Värmland ska beslutas i Värmland. Frågan om rovdjurstammens storlek är en typisk sådan fråga som inte ska beslutas av storstadsbor. Det är väldigt lätt att fatta beslut åt andra om man själv inte råkar ut för konsekvenserna.

Junilistan tar människors oro på allvar. Barnfamiljer ska tryggt kunna leva på landsbygden. Jag bor själv på en gård i Västvärmland och vet hur jag själv och mina grannar känner.

Junilistan anser att beslutandenivån i jaktfrågor ska flyttas närmare människorna och förespråkar att skyddsjakt på varg och förvaltande jakt på lo och björn ska beslutas på regional nivå. Det är orimligt att en liten del av landet ska härbärgera alla Sveriges vargar. Myndigheternas hårdnackade inställning leder oundvikligt till konfrontation mellan landsbygdsbor och rovdjursanhängare. Tar vi bort problemvargarna och håller beståndet på en rimlig nivå så tror jag att både människan och rovdjuren kan leva sida vid sida. De bästa viltvårdarna är jägarna.

Att det är längre straff på att skjuta en varg än att rattfull köra ihjäl en människa är oacceptabelt. Junilistan anser att det är nödvändigt att se över straffskalorna så att människor kan känna respekt för lagen och att alla blir rättvist behandlade. Det är också självklart för mig att det är staten och inte den enskilde som måste ta konsekvenserna av rovdjurspolitiken. Den som drabbas av rovdjursangrepp ska ges full ekonomisk ersättning.

Junilistan tror också att det är en fördel att ta reda på alla fakta innan man fattar politiska beslut. Jag vill ta bort förbudet mot att använda bly i jaktammunition. De försumbara miljömässiga vinsterna kan inte motivera att 140 000 studsare av kaliber 6,5x55 blir obrukbara med alternativa kulor.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,
,

söndag, maj 21, 2006

Flexibel integration är lösningen på EU:s kris

Frankrike och Nederländerna röstade nej till EU-grundlagen. Konstitutionen är död. Europa vill leva i mångfald och inte i enfald. Kan vi fortsätta med nuvarande regler för EU? Junilistan svarar nej på den frågan och föreslår riktlinjer för ett nytt EU-fördrag.

Junilistan anser att överstatligheten i EU ska begränsas till kärnverksamheten: tullunionen och den gemensamma marknaden samt att motverka gränsöverskridande miljöproblem och kriminalitet. På alla övriga områden ska enhällighet gälla som beslutsregel. Vetorätten återinförs.

För att kunna komma vidare i europasamarbetet används flexibel integration. Det innebär att de som vill gå vidare och fördjupa samarbetet på ett område kan göra det, utan att det är tvingande för de andra länderna. Ett exempel på det är eurosamarbetet. Självfallet ska samarbetet inte belasta EU:s budget vilket kommer att leda till att Sveriges EU avgift minskar avsevärt. Huvuddelen av dagens utgifter utgörs av jordbruks- och regionalstöd som inte ingår i den gemensamma kärnan.

Flexibel integration leder till ett Europa som integreras i olika takt med grupper av länder som går före med samarbete på olika områden. Samarbetet är frivilligt och de länder som känner tveksamhet kan vänta och se.

Flexibel integration gör alla till vinnare, ingen blir förlorare. Det är en modell som respekterar de olika ländernas önskemål, samtidigt som den tillvaratar viljan till samarbete.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


** Läs gärna rapporten 2005:4 Riktlinjer för ett nytt EU-fördrag av Birgitta Swedenborg - ISBN:91-975515-4-6

Andra bloggar om: , , , ,

Sänk dansmomsen till 6%

Den som går på konsert och lyssnar på musik betalar 6% i moms. Den som istället går ut och dansar till samma musik betalar 25% i moms. Var är logiken? När jag läser skatteverkets tolkning av lagtexten som styr gränsdragningen mellan 6% och 25% moms blir jag mörkrädd. Ska jurister avgöra vad som är kultur och inte kultur?

Jag tror att det handlar om att man vill dra gränsen mellan "finkultur", som teater opera och balett, och "bonnkultur", som att dansa. Detta är ännu ett exempel på hur överheten gynnar sig själva.

Det finns tre bra argument för att sänka dansmomsen till 6%:

  1. Det är en rättvisefråga.
    All kultur ska behandlas lika utan att ta hänsyn till om den anses vara "fin" hos de som styr
    Sverige.
  2. Det är en folkhälsofråga.
    Ungdomar och svensken över huvud taget rör sig för lite. Den som är ute och dansar i 4 timmar förbränner många kalorier. Att röra sig till musik är mycket roligare än att springa i skogen.
  3. Det är en jämställdhetsfråga.
    Eftersom dans oftast sker parvis, så är det en viktig företeelse för att skapa respekt för personer av det andra könet.

Allting talar för att det är viktigt att sänka dansmomsen till 6%. Entréavgiften för en danskväll som idag kostar 130 - 140 kr kan därmed sänkas med 20 kr. Då har folk råd att gå ut och dansa oftare och därmed ta större del av dansens positiva effekter.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,

lördag, maj 20, 2006

Jag vill ha riktig demokrati i Sverige.

Kräv folkomröstning om EU:s konstitution

Frankrike och Nederländerna sa med klar majoritet nej till EU:s nya konstitution. Konstitution borde vara död och begraven eftersom alla 25 medlemsländerna måste säga ja.

Nyheten om att Finland, tvärtemot folkviljan, nu ska börja behandla frågan om att ratificera fördraget i riksdagen, är ett hån mot demokratin. Fastän det finska folket vill ha en folkomröstning så röstade parlamentet med stor majoritet emot ett sånt förslag.

Men vad händer i Sverige. De fem ja-partierna, (S), (M), (KD), (FP), (C), vill absolut inte att frågan ska komma upp i valrörelsen. De vill vänta till efter valet i september och sen göra som Finland - köra över folkviljan.

Svenska folket har röstat "fel" två gånger i rad. Först sa vi nej till euron. Det skulle ju leda till stora problem för Sverige. Konstigt nog går den svenska ekonomin i stället bättre än euro-ländernas. Sen röstade 14,5% av svenska folket in det EU-kritiska Junilistan i EU-parlamentet med tre mandat. Vi lär nog inte få någon mer fråga om de fem ja-partierna får bestämma.

Kan jag inte göra något för att förhindra detta, frågar sig då den som vill rädda demokratin.

Jo, det kan du! Nu finns äntligen ett alternativ i svensk politik - Junilistan. Vi står på din sida och kräver att svenskarna ska få säga sitt i en folkomröstning. I den folkomröstningen kan du antingen säga ja till konstitutionen och vi får 2% av makten eller så kan du säga nej till konstitution och vi behåller 100% av makten i Sverige.

För mig är valet lätt. Rösta in Junilistan i riksdagen och ta tillbaka makten från Bryssel och för den vidare ut i landet. Vi vill införa beslutande folkomröstningar både på lokal och nationell nivå.

Jag vill ha riktig demokrati i Sverige.

Hans Nilsson Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , ,

fredag, maj 19, 2006

Fusk och fönsterputsare i Bryssel

Jag var i Bryssel på studiebesök i förra veckan. Det finns två framtidsyrken som man ska satsa på för att vara säker på att aldrig bli utan jobb. Byggnadsarbetare och fönsterputsare i Bryssel verkar ha en mycket bra arbetsmarknad. Det ena skrytbygget efter det andra slås upp för dina skattepengar. Det handlar om många miljarder som slösas bort. Jag tycker att man ska handskas med andras pengar som om det vore ens egna.




Det här är Regionkommitténs (Rek) byggnad i Bryssel. ReK är en rådgörande församling som består av 317 medlemmar, varav 12 från Sverige. Syftet med ReK är "att garantera att företrädare för de offentliga myndigheterna som verkar nära medborgarna rådfrågas om EU-förslag som direkt berör deras område". Kommittén strävar efter att subsidiaritetsprincipen ska respekteras. Definitionen av subsidiaritet är annorlunda än den vi är vana vid. ReK och EU tolkar det som att besluten ska fattas på den myndighetsnivå som ger största möjliga effektivitet. Det är ett vanligt argument för att storskaliga EU-lösningar är de mest effektiva.

Regionkommittén är en församling som "leker" EU på vår bekostnad. ReK har kantats av en rad skandaler och fusk med bland annat reseersättningar. Fönsterputsarna på bilden jobbar på ett annat stort glashus. Det är byggnaden där OLAF, organisationen som kämpar mot bedrägerier inom EU, finns. Att den byggnaden måste vara stor och innehålla många brottsbekämpare är förståeligt. Jules Muis, tidigare chef för EU-kommissionens internrevision, hävdar att 10 miljarder euro försvann under 2004 i 10 000 fall av fusk och ekonomiska oegentligheter.

Junilistan vill kraftigt begränsa EU:s befogenheter och budget. Vi vill ha ett Europa med samarbete mellan jämbördiga parter. Vi är för fri rörlighet av människor, kapital, varor och tjänster. Junilistan tycker det är bra att gemensamt jobba mot gränsöverskridande miljöförstöring och brottslighet. Det är bra att EU jobbar för demokrati i Europa. Däremot vill vi ta bort jordbruksstöd och regionalstöd. Vi säger nej till en EU-stat med gemensam konstitution, president, armé och beskattningsrätt. Vi vill att skogs- och jaktpolitiken även i fortsättningen ska bestämmas i Sverige.

Använd din röst i höst för att sätta stopp för slöseriet. Rösta på Junilistan.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan

Andra bloggar om: , , ,

torsdag, maj 18, 2006

Befria småföretagen från sjuklönekostnader

Dagens regler för sjuklönekostnader kan bli en katastrof för ett litet företag. Om en person som har en årslön på 250 000 kr blir långtidssjukskriven i 90 dagar så får arbetsgivaren betala
50 000 kr i sjuklönekostnader. Orsaken till sjukskrivningen behöver inte på något sätt bero på arbetet. Det spelar ingen roll - arbetsgivaren blir ändå straffad.

En småföretagare är tvungen att hitta rätt person. En frisk person som inte har någon historia av upprepade sjukskrivningar är önskemålet annars låter småföretagaren bli att anställa. Det leder till en hård och grym arbetsmarknad. Arbetssökande som ofta varit sjukskrivna tidigare har svårt att få ett jobb.

Junilistan vill ta bort medfinansieringen av sjuklönen helt från små företag och fasa in den långsamt utan trappsteg med växande antal anställda. Nuvarande regler är orimliga då en anställds benbrott i korplagsmatch i fotboll kan hota ett småföretags existens.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , ,

Junilistan vägrar delta

Junilistan vägrar delta i pajkastnings-SM inför valet i höst. Både det röda och det blå laget ägnar huvuddelen av sin tid till skräckpropaganda och talar om hur illa det kommer att bli om den andra sidan vinner valet i september. Inte undra på att väljarna tröttnar på politiken. Sanningen är den att det har aldrig varit så liten skillnad mellan de två blocken. Moderaterna kallar sig för arbetarparti och socialdemokraterna söker sig alltmer mot mitten. Det enda man är intresserad av är att få sitta i regeringen. Båda sidor vill skänka bort makten över Sverige till EU utan att fråga det svenska folket om lov.

Nu finns äntligen ett tvärpolitiskt alternativ i svensk politik. Junilistan står fritt från blockpolitiken och lägger vikten vid sakfrågor. Vi kommer i valrörelsen enbart att berätta om vår egen politik och kommer inte att slösa bort väljarnas tid genom att prata illa om andra. Vi vill lyfta fram våra huvudfrågor. Nämligen att ta tillbaka makten från Bryssel och föra den vidare ut i landet. Junilistan vill införa beslutande folkomröstningar både på lokal och nationell nivå. Vi har i vårt partiprogram konkreta åtgärder för att skapa riktiga jobb åt alla.

Junilistan står på din sida och kräver att svenskarna ska få säga sitt i en folkomröstning om EU-grundlagen.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,

onsdag, maj 17, 2006

SSU-kartellen har spruckit

Jag fick i kväll ett telefonsamtal från Henrik Wall, tidigare distriktsordförande för MUF, som beklagar de konsekvenser som det brev har fått som han varit med och undertecknat.

Samtidigt har MUF gått ut med ett pressmeddelande där man gör avbön och tar avstånd från sitt tidigare samarbete med SSU. De skriver:

Våga ta debatten Kalle Larsson (s)

..I ett gemensamt brev till länets skolor från de politiska ungdomsförbunden har en olycklig formulering tagits med. En formulering som riskerar utestänga alla partier som idag inte finns representerade i riksdagen.

..Vi står inte heller bakom SSU:s angrepp på Junilistan.

..Vi sympatiserar varken med Junilistan eller med SSU. Vi vill däremot gärna besegra dem så väl som andra partier genom demokratisk politisk debatt.

..Vi beklagar att SSU:s Kalle Larsson i TV4-nyheterna gjort sig själv till talesman för samtliga partiers ungdomsförbund och med ogrundade argument uttalar sig.

Så långt valda delar av pressmeddelandet. Jag förväntar mig att övriga inblandade i "Lettergate" tar sitt ansvar och tar avstånd från SSU-brevet.


Det är bara att hoppas att Värmlands skolor inte längre känner sig hindrade av brevet utan släpper in Junilistan i debatten. Först ut i morgon torsdag är Tingvallagymnasiet i Karlstad, där Magdalena Frykebrant kommer att delta i paneldebatten för Junilistans räkning.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för
Junilistan

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Kalle - vilket lågvattenmärke

TV4 nyheterna igår kväll fick mig att häpna. Hur kan man på bästa sändningstid få vräka ur sig vilka lögnaktigheter som helst. Det är fegt att komma med grundlösa anklagelser av typen:

- Det påstås att Junilistan...

Att en lokal SSU ordförande tar till sådana smutsiga metoder visar vilken desperation och rädsla regeringspartiet har för att förlora röster till Junilistan.

Samtliga Junilistans riksdagskandidater ställer sig bakom partiprogrammet som lägger fast följande:

Junilistans grundläggande värderingar utgår från alla människors lika värde. Härav följer att Junilistan står för demokrati som styrelseform och tar bestämt avstånd från varje form av rasism, främlingsfientlighet och diskriminering.

Av Junilistans 130 kandidater så är 16% av utländsk härkomst. På tredje plats på den värmländska valsedeln står Antoinette Güven som kom till Sverige för 11 år sedan.

Riksdagskandidaten PK Mahanandia, lärare från Borås och född i Indien sammanfattar Junilistans inställning i integrationsfrågor så här:

- För mig står Junilistan för värme och medmänsklighet. Dessutom är Junilistans demokratisyn positiv.

Men Kalle, alla förstår nog att du genom att peka finger och komma med beskyllningar försöker få bort uppmärksamheten från ditt eget och SSUs agerande i skoldebattsfrågan.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, maj 15, 2006

SSU i ny skandal i Värmland

De lokala ungdomsförbunden med SSU i spetsen styr skoldebatten i Värmland.

I ett brev riktat till gymnasieskolor, folkhögskolor och komvux i Värmland tar de politiska ungdomsförbunden på sig att samordna bokningen av deltagare till valinformation i skolorna. De skriver i brevet:

"SSU Värmland har tagit på sig bokningsansvaret. Det är alltså till SSU ni ska vända er till, om ni vill att ungdomsförbunden ska komma och debattera, hålla klassrumspresentationer eller bokbord på er skola."

Längre ner i brevet framkommer det:

"Gemensamt har vi tagit ett beslut på att enbart ställa upp i debatter mot de ungdomsförbund vars moderpartier i dag sitter i riksdagen."

Det är fråga om en politisk kartellbildning. De befintliga riksdagspartierna vill styra debatten och hålla uppstickare ute. Junilistan har under den senaste veckan varit i kontakt med gymnasieskolor runt om i Värmland och blivit nekade att delta med hänvisning till brevet. En skolrepresentant sa att hon skulle ringa SSU och fråga innan hon fattade ett beslut.

Nu har det gått för långt!


När politiska partier ska styra vilka som får komma till tals i den politiska debatten då handlar det om demokratiskt fusk. Det är att lura väljarna. Det vore samma sak som om Sverige i fotbolls-VM skulle säga till Trinidad/Tobago: "Sorry, ni får inte möta oss eftersom ni inte var med i VM för fyra år sedan". Tre gratispoäng till Sverige. Hurra - vad vi är bra!

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag, maj 12, 2006

Äldreomsorg när jag blir gammal

Äldreomsorg handlar för mig om trygghet och valfrihet.

När jag blir gammal vill jag kunna bestämma själv hur länge jag ska bo kvar hemma. När jag känner att jag inte längre orkar, inte känner mig trygg eller är alltför ensam eftersom mina jämnåriga grannar inte längre finns kvar så vill jag flytta till ett äldreboende. Jag ska kunna välja var jag vill bo. Jag ska inte ha kommunarrest bara för att jag är gammal, utan kunna flytta närmare mina barn och barnbarn om de bor långt borta.

Det ska finnas aktiviteter som passar mig i den ålder och det fysiska skick som jag är. Om jag inte kan gå själv så ska jag få hjälp att komma ut i solen. När jag inte orkar laga min mat ska jag få tillgång till minst ett lagat varmt mål mat om dagen.

När jag blir så sjuk att jag behöver sjukhusvård ska det finnas någon som har det totala ansvaret. Jag vill inte bli skickad fram och tillbaka mellan kommun och landsting som ett kolli där båda försöker bli av med kostnaden.

Jag vill ha en innehållsrik ålderdom i trygghet.


Hans Nilsson
Riksdagkandidat för Junilistan

Andra bloggar om: , , ,

torsdag, maj 11, 2006

Riktiga jobb åt alla

Sveriges största problem är arbetslösheten. Det är många som pratar om den men inget händer. Junilistan är övertygad om att lösningen ligger hos småföretagen. Vi måste skapa en ekonomi där nya företag startas och där de mindre företagen växer och anställer folk.

Småföretagens villkor måste förbättras omedelbart för att vi skall få riktiga jobb åt alla i stället för tillfälliga bidragsjobb i samband med valet. Junilistan föreslår att följande tio åtgärder genomförs i början av mandatperioden:

1. Småföretagen befrias från sjuklönekostnader

2. Skattefri kapitaluppbyggnad för småföretag

3. Enklare momshantering för småföretag

4. Arbetsgivaravgiften sänks till 15 procent på småföretagares eget arbete

5. Förmögenhetsskatten avskaffas

6. Nej till lagstiftning om heltidsanställning

7. Avdrag för hushållsnära tjänster

8. Nytt enkelt schablonsystem för mycket små företag

9. Privata företag ges möjlighet att konkurrera inom vård, skola och omsorg

10. Lagen om anställningsskydd reformeras i samarbete med fackföreningsrörelsen

Riktiga jobb eller bidragsjobb - valet är ditt i september.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan



Andra bloggar om: , , , ,

söndag, maj 07, 2006

NWT glömde Junilistan

Lördagen den 29 april hade NWT en artikel om demokratins problem i Värmland. Tyvärr så glömde reportern bort Junilistan bland de partier som ställer upp i riksdagsvalet. Vi har fem kandidater som bor i Värmland och en som är uppvuxen i länet på listan.

Jag är stolt över att kunna kandidera för min hembygd. Jag bor i Koppom och vill arbeta för att det ska bli tillåtet med skyddsjakt på varg. Vidare vill jag ta tillbaka makten från byråkraterna i Bryssel och föra den vidare ut i landet. Beslut som rör Värmland ska fattas i Värmland. Vi stöder kravet på lokala beslutande folkomröstningar.

Det viktigaste av allt är att komma till rätta med arbetslösheten och skapa riktiga jobb åt alla. Junilistan har ett starkt småföretagarprogram med 10 punkter, som vi vill införa tidigt i mandatperioden.

Om du vill ha starka representanter i riksdagen som kan göra Värmlands röst hörd - rösta på Junilistan i september. Glöm inte att kryssa för den kandidat som du tycker bäst driver "dina frågor".

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Jag har placerat min blogg i Söpple på bloggkartan.se3.

Andra bloggar om: , , , , ,

lördag, maj 06, 2006

Arvikas gymnasieskolor är odemokratiska

Solbergagymnasiet och Taserudsgymnasiet i Arvika bjuder enbart in riksdagspartierna till debatt inför valet i september. Junilistan, som i EU-valet 2004 blev Arvikas tredje största parti med 12,9% av rösterna, utestängs. Eleverna nekas att få kunskaper, och kunna bilda sig en egen uppfattning, om ett nytt starkt alternativ i svensk politik.

En av skolans viktigaste roller är att lära eleverna demokratiska värderingar och allas lika värde. Det är beklämmande när rektorer och lärare inte står starka för att skydda demokratin, utan skyller ifrån sig på att: - vi har den här policyn. Ännu mer bestickande blir det, när det visar sig att de som beslutar i denna fråga på Solbergagymnasiet själva har anknytningar till politiska partier. Skolan ska vara opartisk. Det ska inte finnas utrymme för individer eller organisationer att skydda sina egna politiska intressen.

Nya partier vitaliserar demokratin. Junilistans roll är att fördjupa demokratin i Sverige. Vi vill föra tillbaka makten från Bryssel till Stockholm, och sedan vidare ut i landet. Beslut som rör Värmland ska fattas i Värmland. Vi vill ha fler beslutande folkomröstningar, både på lokal och nationell nivå.

I ett demokratiskt samhälle måste alla röster bli hörda. Detta är särskilt viktigt för att få förstagångsväljarna att gå till valurnorna den 17 september.


Arvikaelever - kräv er rätt till information.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,

tisdag, maj 02, 2006

Mina inlägg om skoldebatter


Rakryggad rektor överkörd av socialdemokraterna

SSU-kartellen har spruckit

Kalle - vilket lågvattenmärke

SSU i ny skandal i Värmland

Arvikas gymnasieskolor är odemokratiska

Mina inlägg om småföretag

Riktiga jobb åt alla

Sänk arbetsgivaravgiften på småföretagares egna arbete

Enklare momshantering för småföretag


Skattefri kapitaluppbyggnad för småföretag

Befria småföretagen från sjuklönekostnader

Inför avdrag för hushållsnära tjänster

måndag, maj 01, 2006

Junilistans och min politik

Västvärmlänning till riksdagen

Begränsa antalet rovdjur i Värmland

Bredband till glesbygden


Stallet är tomt - hästarna har rymt

Äldreomsorg när jag blir gammal

Sänk dansmomsen till 6%

En Remington på varje fängelse


Ta bort kopieringsavgiften

Trängselskatt och stelbenthet

Junilistan vägrar delta

Mina inlägg om EU:

Demokratisk skandal i Riksdagen

483 år av frihet - snart kan det vara slut

Vägra EU-skatt - stoppa EU:s nya grundlag

Olivoljan flödar i Bryssel

EU är en riktigt dålig affär för Sverige

Flexibel integration är lösningen på EU:s kris

Jag vill ha riktig demokrati i Sverige

Fusk och fönsterputsare i Bryssel

Mina inlägg om elmarknaden

Så här sänker vi elpriset med 17 öre

Systemfel gör att obetalda elräkningar ökar dramatiskt

Elmarknaden gynnar ensidigt elproducenterna

Elbolagen missbrukar elcertifikaten

Elbolagen målet för nästa gryningsräd?