Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

fredag, maj 26, 2006

Stallet är tomt - hästarna har rymt

Djurskyddsmyndighetens förslag om hästars rätt till social kontakt belyser två frågor i dagens samhälle. Dels parallellen till den bristfälliga äldrevården, där många äldre tvingas stanna kvar hemma i ensamhet utan att kunna komma ut i kontakt med andra än hemtjänstens personal. Då talas det inte om att äldre ska ha social kontakt med företrädelsevis andra människor.

Dels visar det på hur många onödiga myndigheter vi har i Sverige. Lägg ner Djurskyddsmyndigheten tillsammans med Statens växtsortsnämnd. Deras uppgifter kan tas över av Jordbruksverket.

Junilistan vill göra en kraftig gallring bland Sveriges myndigheter. Vid Statskontorets senaste räkning 2005-06-28 fanns det 552 myndigheter i Sverige. Många har tillkommit för att regeringen har behövt ha någon plats att dumpa avdankade politiker som generaldirektörer. Byråkratin växer, dubbelarbetar och hittar på saker för att motivera sin existens.

Vi vill samtidigt ta bort regeringens utnämningsmakt och ersätta det med ett offentligt tillsättningsförfarande. Offentliga utfrågningar i riksdagens utskott bör tillämpas för högre tjänstemän. Ett sånt system fungerar utmärkt i Norge och kommer att göra det i Sverige också. Det är dags att anställa generaldirektörer efter kompetens och inte efter partibok.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hans Nilsson utropar: "Lägg ner djurskyddsmyndigheten tillsammans med statens växtortsnämnd. Deras uppgifter kan tas över av jordbruksverket."

Att lägga ned Statens växtortsnämnd är inte särskilt svårt. Det finns nämligen ingen sådan myndighet. Däremot finns "Statens växtsortnämnd". Det gäller att hålla reda på var man placerar (s). Att låta Jordbruksverket besluta i deras angelägenheter är som att låta Junilistan besluta om Moderaternas partiprogram.

Självständiga växtsortorgan finns i de flesta länder i vår omgivning.

Djurskyddsmyndigheten är en bra myndighet som hjälper oss djurägare att ta till oss av vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet. Som tur är vet vi idag mer om djuren och deras beteenden än vi gjorde tidigare.

Som folkbildare tar jag chansen och berättar att vi numera stavar namn på myndigheter med inledande versal.

26 maj, 2006 22:26  
Blogger Hans Nilsson said...

Tack för stavningstipset. När jag läser på TT-språkets sida så ser jag att det skiljer sig mellan olika typer av myndigheter. De här ska vara med stor bokstav.

Jag hade tänkt lägga till Statens Utsädeskontroll (hoppas att alla bokstäver är med) till de myndigheter som kan avskaffas, men det är redan gjort. Från och med 1 januari 2006 så ingår det i Jordbruksverket.

26 maj, 2006 23:14  
Anonymous Anonym said...

Kul att Du refererar till TT-språket. Själv kör jag med Myndigheternas skrivregler. Men TT är ute och cyklar lite. Justitiekanslern och Barnombudsmannen brukar nog stavas med inledande versal. Chefen för armén är förresten förpassad till historien.

27 maj, 2006 00:11  
Blogger Hans Nilsson said...

Tack igen. Jag laddade ner den från Regeringskansliets hemsida. Det verkar vara ett bra uppslagsverk på 121 sidor. Sen blir det väl så att man slinter på tangenterna i alla fall. :)

27 maj, 2006 00:33  

Skicka en kommentar

<< Home