Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

fredag, maj 26, 2006

Skattefri kapitaluppbyggnad för småföretag

För att komma till rätta med arbetslösheten och skapa riktiga jobb åt alla har Junilistan ett småföretagarprogram i tio punkter. Peter Hjortberger, riksdagskandidat för Junilistan i Norrbotten, har tagit fram en metod för att snabba upp kapitaltillväxten i småföretag. IKS-metoden, Intensifierad Kapitaluppbyggnad för Småföretag, syftar till att vinstgivande företag ska kunna bygga upp en ekonomisk buffert. Målet är att få fler starka småföretag i Sverige och att skapa flera arbetstillfällen.

Metoden snabbar upp kapitaltillväxten för småföretag och förväntas ge en ökad växt- och handlingskraft. Den motverkar svartjobb, en marknad som idag beräknas omsätta 375 miljarder kronor per år. Fler arbetstillfällen ger en ökad tillväxt och en bättre välfärd. IKS-metoden stärker vårt näringsliv utifrån dess egen förmåga och minskar beroendet av bidrag och extern finansiering.

IKS-metoden består av följande enkla beståndsdelar:

  1. Företaget får dra av 6 basbelopp samt ytterligare 20 % från årets vinst. Endast 10 miljoner av årets vinst får bli föremål för denna typ av skattereduktion. Den övre gränsen är högt satt för att företaget inte ska "slå i taket". Mycket få småföretag kommer upp i denna vinstmarginal.
  2. Företagaren måste ta ut lön på minst 6 basbelopp, ca 240 000 kr, innan årets vinst räknas fram. Detta för att säkerställa att inbetalningar för sjukkassa och pension etc. sker i vanlig ordning.
  3. Företaget förfogar fritt över de medel som genereras inom dess verksamhet. Det finns inga regler för fonderingar, inga särskilda anvisningar, dock är en övre gräns för IKS avsättning satt till 50 basbelopp,
    dvs 2 miljoner kronor vid basbelopp på 40000 kr.
  4. Kapital som löpande inte använts inom tio år återförs till beskattning.
  5. IKS-metoden kan användas av alla företag med verksamhet och säte i Sverige och är avsedd att gynna företagets kapitalbildning, ej dess ägare.

Förslaget om en skattefri kapitaluppbyggnad för småföretag är en del av Junilistans småföretagarprogram.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan

Andra bloggar om: , , , ,