Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

torsdag, maj 25, 2006

EU är en riktigt dålig affär för Sverige

Junilistan tycker att Sverige ska vara med i EU. Vi är för fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital. Det är viktigt att samarbeta för att motverka gränsöverskridande miljöförstöring och brottslighet. Junilistan vill att allt annat som EU har tagit makten över ska varje land sköta själv. Vår jordbruks- och regionalpolitik ska skötas i Sverige. Det finns ingen anledning att likrikta allting i Europa. Hellre mångfald än enfald.

För att kunna komma vidare i europasamarbetet används flexibel integration. Det innebär att de som vill gå vidare och fördjupa samarbetet på ett område kan göra det, utan att det är tvingande för de andra länderna.

Genom att minska EU:s ansvarsområden så minskar vi också EU:s budget. Ser vi ekonomiskt på EU-medlemskapet så är det en riktigt dålig affär för Sverige. I år betalar vi 28 miljarder till EU och får tillbaka knappt 13 miljarder. I stället för att använda 15 miljarder till bland annat tobaksodlingar och motorvägar i Sydeuropa, fusk och skrytbyggen så kunde vi förbättra äldreomsorgen och vägarna i Sverige.

Så här ser budgeten för 2006 ut för Sverige:

20 377 Mkr - Avgift på bruttonationalintäkten
3 742 Mkr - Momsbaserad avgift
3 251 Mkr - Tullavgift
257 Mkr - Jordbrukstullar och sockeravgift
439 Mkr - Sveriges andel av Storbritanniens EU-rabatt
28 066 Mkr - Sveriges totala EU-avgift

Vi får tillbaka från EU:

9 665 Mkr - Jordbruksstöd
64 Mkr - Fiskestöd
1 255 Mkr - Regionalstöd
1 554 Mkr - Socialfond
294 Mkr - Transeuropeiska nätverk
12 Mkr - Övrigt
12 845 Mkr - får Sverige tillbaka från EU

15 221 Mkr - Sveriges nettobetalning till EU 2006


Av de pengar som kommer tillbaka från EU är det bara 3 miljarder som går till annat än jordbruk. Junilistan anser att direkta stödåtgärder utan europeiska mellanhänder är bättre. Jag återkommer med rapport om vart våra pengar tar vägen. Nu kan jag avslöja att vinodlarna får 14 miljarder kronor.


Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan

Andra bloggar om: , , , ,