Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

måndag, maj 22, 2006

Begränsa antalet rovdjur i Värmland

Junilistan vill att folk ska styra över sin egen vardag. Vi vill ta tillbaka makten ifrån Bryssel och föra den vidare ut i landet. Frågor som rör Värmland ska beslutas i Värmland. Frågan om rovdjurstammens storlek är en typisk sådan fråga som inte ska beslutas av storstadsbor. Det är väldigt lätt att fatta beslut åt andra om man själv inte råkar ut för konsekvenserna.

Junilistan tar människors oro på allvar. Barnfamiljer ska tryggt kunna leva på landsbygden. Jag bor själv på en gård i Västvärmland och vet hur jag själv och mina grannar känner.

Junilistan anser att beslutandenivån i jaktfrågor ska flyttas närmare människorna och förespråkar att skyddsjakt på varg och förvaltande jakt på lo och björn ska beslutas på regional nivå. Det är orimligt att en liten del av landet ska härbärgera alla Sveriges vargar. Myndigheternas hårdnackade inställning leder oundvikligt till konfrontation mellan landsbygdsbor och rovdjursanhängare. Tar vi bort problemvargarna och håller beståndet på en rimlig nivå så tror jag att både människan och rovdjuren kan leva sida vid sida. De bästa viltvårdarna är jägarna.

Att det är längre straff på att skjuta en varg än att rattfull köra ihjäl en människa är oacceptabelt. Junilistan anser att det är nödvändigt att se över straffskalorna så att människor kan känna respekt för lagen och att alla blir rättvist behandlade. Det är också självklart för mig att det är staten och inte den enskilde som måste ta konsekvenserna av rovdjurspolitiken. Den som drabbas av rovdjursangrepp ska ges full ekonomisk ersättning.

Junilistan tror också att det är en fördel att ta reda på alla fakta innan man fattar politiska beslut. Jag vill ta bort förbudet mot att använda bly i jaktammunition. De försumbara miljömässiga vinsterna kan inte motivera att 140 000 studsare av kaliber 6,5x55 blir obrukbara med alternativa kulor.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,
,

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ännu en anledning att inte rösta på er eftersom ni tydligt visar att ni inte bryr er om biologisk mångfald och miljö. Vargen skräcken som finns är obefogad eftersom det knappt varit några incidenter med varg. Däremot så har det varit en hel del med jägare. Bor själv på landet och vi har björn på knutarna stör mig inget. Däremot så
är jag mer orolig för jägare som skjuter vilt omkring sig. Med er och jägarnas resonemang så skulle man utrota lejonen alla tigrar och alla andra rovdjur eftersom lokalbefolkningen där vill det. Fast då är det helt plötsligt en annan sak.

Sedan när det gäller boskap som blir riven så finns det bättre lösningar än att utrota vargen. Bättre stängsel larmsystem m.m Dom hade ett projekt i afrika där dom samarbetade och utbildade farmare som hade problem med kattdjuren där och dom fick ordning på problemen. Tyvärr så har vi en blodtörstig jägarkår i sverige som helst av allt inte skulle ha några rovdjur.

08 maj, 2006 13:16  
Blogger Hans Nilsson said...

Om du läser en gång till så ser du att det inte handlar om utrotning. Så här står det:

Tar vi bort problemvargarna och håller beståndet på en rimlig nivå så tror jag att både människan och rovdjuren kan leva sida vid sida

08 maj, 2006 14:31  
Anonymous Anonym said...

Jag såg det men du skrev samtidigt att det skulle skötas på lokal nivå. Och eftersom jag själv bor på landet så vet jag hur sånt brukar fungera. En bonde som har halvtaskigt stängsel får ett får rivet och helt plötsligt så ska det skjutas av 3-4 vargar. Istället för att fixa bättre stängsel och använda sig av andra metoder. Och det brukar bara var en klick som för sin talan och resten får följa den.

08 maj, 2006 16:19  
Blogger Hans Nilsson said...

Överdrifter är sällan bra i debatter. Jag litar på att jägare, bönder och lokala beslutsfattare är ansvarsfulla människor. Genom att ta bort de vargar som går nära bebyggelse så kommer de övriga att bli skyggare. Så snart en älg kommer in i ett bostadsområde så skjuts den oavsett om det är jakttid eller inte. Vad är skillnaden?

08 maj, 2006 18:07  
Anonymous Anonym said...

Jägarna sköter det ju inget vidare nu. Det stressas ihjäl vargar med skotrar och det tjuvskjuts. Dessutom har jag hört hur jägare och bönder resonerar. Dom snackar utrotning. Sedan att älgar alltid tas bort om dom kommer in tätbebyggt område kanske sker nere i värmland. Men där jag växte upp i södra norrland gjordes det inte. Hade ofta älgar in på gårdsknuten och det var inga problem. Hörde på radion nyligen om en björn som mumsade på en älg i skogen brevid en skola. Den sköt dom inte. Han traskade i väg när han var klar och så var det inte mer med det. Om flera andra länder klarar av att ha livsdugliga rovdjurs stammar varför skulle inte sverige kunna det.
Att hindra en varg från att ta får går utan att skjuta den. Det finns teknik och stängsel för det. Och vi har redan nu en för liten vargstam. Det är redan nu problem med inavel. Och som sagt var. Det har aldrig varit problem det här århundradet med vargar som ger sig på människor.

10 maj, 2006 18:40  
Blogger Hans Nilsson said...

8 november 2005 blev en 22 åring dödad av varg i Canada.

http://www.outdoorlife.com/outdoor/hunting/article/0,19912,1168298-1,00.html

Än en gång - Det handlar inte om utrotning. Vargarna som lever djupt inne i skogen är inget problem. Det är däremot de som kommer nära bebyggelse och tamdjur.

Vi kan inte satsa hur mycket pengar som helst för att skydda de vargar som har felaktigt beteende. Det är lika tokigt som att satsa 200 miljoner kronor på en hackspett som enligt naturvårdsverket är en relativt vanlig häckfågel i östra europa.

10 maj, 2006 20:03  
Anonymous Anonym said...

Jättebra att Junilistan vill skärpa straffen för de som kör rattfulla! Äntligen någon som tar det på allvar. För det var väl så du menade? Annars blir perspektivet i ditt resonemang lite tunt om "respekt för lagen" och "rättvis behandling". Och var så snäll och dra inte alla oss landsbygdsbor över en kam. Jag kan ta dig ur villfarelsen att alla landsbygdsbor är vargmotståndare.
Skall bli intressant att vidare följa hur Junilistan skall finansiera Hans Nilssons politik.

10 maj, 2006 23:44  
Anonymous Anonym said...

Hur många människor har blivit ihjälbitna av vargar i Sverige sedan 1969? 0
Hur många människor har blivit ihjälbitna av hundar? 6 enligt Socialstyrelsen och Aftonbladet 3 maj 2005.
Hmmm Det säger mig att man skall vara mer rädd för hundar än vargar.

10 maj, 2006 23:57  
Blogger Hans Nilsson said...

Självklart ska den som är rattfull och kör ihjäl någon ha ett mycket längre straff som ges idag. Det tänker jag återkomma till i ett annat blogginlägg.

Jag förstår inte vad du menar med finansiering av min politik. Vad är det som kostar pengar? Om du syftar på den ekonomiska ersättningen vid rovdjursangrepp så är det för mig självklart att en bonde eller hundägare inte ska behöva lida ekonomiskt för att hon eller han inte har laglig rätt att fullt ut skydda sin egendom.

11 maj, 2006 00:10  
Blogger Hans Nilsson said...

Du har en poäng vad gäller hundarna, men det har nog ofta varit fel från hundägarnas sida. Stora hundar ska vara kopplade och om det behövs ha munkorg när de kommer i närheten av främmande människor.

11 maj, 2006 08:43  

Skicka en kommentar

<< Home