Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

lördag, juni 17, 2006

Systemfel gör att obetalda elräkningar ökar dramatiskt

Obetalda skulder till elbolagen är den tredje vanligaste orsaken till ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogdarna i hela Sverige, visar en ny undersökning. Orsaken till att 81000 obetalda elräkningar hamnar hos kronofogden ligger i det höga elpriset. Elpriset har stigit dramatiskt beroende på en marknad med bristande konkurrens och att prissättningen görs enligt marginalkostnadsmodellen.

Elpriset styrs av den dyrast producerade kWh. Det innebär att elbolagen får full kostnadstäckning för el som producerats dyrt i kraftvärmeverken. Dessutom så får man samma pris för den billigt producerade elen från vattenkraft och kärnkraft. Systemet leder till en gigantisk kapitalöverföring från konsumenter till elbolag. Ju högre elpris desto mer pengar tjänar elbolagen.

Det är mycket angeläget att snarast införa en ny metod för prissättning av el som ger producenterna betalt för verkliga kostnader. Det är dags för politikerna att ta sitt ansvar för avregleringen av elmarknaden och skapa ett rättvist system som varken gynnar producenter eller konsumenter. Dagens situation är ohållbar.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,