Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

måndag, juni 05, 2006

Elbolagen målet för nästa gryningsräd?

Jag betalade elräkningen i dag, 4 544 kronor för två månader. Det blir bara värre för varje gång. Min elräkning består av följande kostnadsposter:

El - 49,5 öre/kWh
Elcertifikat - 2,6 öre/kWh
Energiskatt - 26,1 öre/kWh
Elnät - 13,9 öre/kWh
Moms - 23,0 öre/kWh
Total rörlig kostnad - 115,1 öre/kWh

Årsavgift el - 380 kr
Årsavgift elnät - 2 992 kr
Moms årsavgifter - 843 kr
Total fast kostnad - 4 215 kr/år

Elpriset har fyrdubblats på sex år. I förra veckan fick vi en av förklaringarna. De tre dominerande aktörerna på elmarknaden, Vattenfall, Fortum och EON, misstänks ha samarbetat för att hålla elpriserna uppe. Det är dags för konkurrensverket att göra nya gryningsräder för att leta efter bevis på kartellbildning. Att ett av de inblandade bolagen är statligt får inte vara något hinder.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Man kan anta utan en undersökning att vilken bransch som helst där samma utbud och priser råder hos alla aktörer har en kartell. Så enkelt är det, man kan skicka böteslappen direkt. Utomnordisk el som köpr in när vi har sk elbrist är billigare än egenproducerad. Då höjer elbolagen priset, det enda som händer då är att vinsten ökar och konsumenten får betala den.

18 juli, 2006 02:40  
Anonymous Anonym said...

Jag skulle vilja se en sida där man kan följa prisutvecklingen på inköpt utomnordiskt el jämte en enklare Nordpool som handhar den nordiska elauktionen.
Då skulle konsumenten få en bild av hur marknaden ser ut.
Den sidan skulle troligtvis vara samhällsfarlig när man förstår hur det ligger till. Undrar vad elbolagen skulle hitta på då. Hacka sidan.

18 juli, 2006 02:44  

Skicka en kommentar

<< Home