Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

tisdag, maj 30, 2006

En Remington på varje fängelse

Knarkhunden Remington börjar jobba på Gävleanstalten och besöken minskar med 80%. Hur kan det komma sig? Våra fängelser i Sverige flödar av knark. Kontrollen måste bli bättre.

I dag finns det, enligt Kriminalvårdens hemsida, 12 narkotika-
hundar som ska söka av landets 57 anstalter och 28 häkten. Det säger sig självt att det är en omöjlig uppgift.

En knarkhund kostar runt en kvarts miljon i inköp och kan arbeta i 10 år. En hund på varje fängelse och häkte, totalt
85 hundar, skulle kosta lite mer än 2 miljoner per år i inköpskostad. Till den summan kommer kostnaden för hundförare och löpande kostnader för hunden, uppskattningsvis hamnar den totala kostnaden på ca 40 miljoner kr per år.

Under år 2004 uppgick kriminalvårdens totala nettokostnad till 5,3 miljarder kronor. Till detta kommer kostnader för polis, domstolar och brottsoffer. Medelbeläggningen på anstalterna är omkring 5000 personer och på landets häkten 2000 personer. Ett litet antal personer kostar samhället oerhörda pengar. Varje person som vi kan återanpassa och förhindra återfall i drogberoende och brott är en stor vinst för samhället.

En effektiv knarkhund som Remington som luktar på alla som passerar in genom fängelsegrinden kan vara helt avgörande för att strypa inflödet av knark. Först då har vi förutsättningar att ge en kriminalvård värd namnet.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,