Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

måndag, juni 12, 2006

Elbolagen missbrukar elcertifikaten

Tanken bakom införandet av elcertifikat är bra. Det ska stimulera till att det byggs mer förnyelsebar energi, dvs vindkraft, småskalig vattenkraft och biobränsle. Målet är att från 2002 till 2010 öka den årliga elproduktionen från förnybar energi med 10 TWh.

Producenter av förnyelsebar energi får ett elcertifikat för varje producerad MWh. Certifikaten säljer producenterna till elanvändarna. Alla elförbrukare, med undantag för elintensiv industri, måste köpa elcertifikat efter sin förbrukning och den så kallade kvotplikten. Kvotplikten är i år 12,6%, vilket innebär att på en förbrukning på 8 000 kWh så måste ett elcertifikat köpas.

Vanliga konsumenter kan av praktiska skäl inte köpa sina elcertifikat utan elbolagen sköter detta för sina kunders räkning och du får en rad på elräkningen. För detta har elbolagen rätt att ta ut en administrativ avgift. Elcertifikatpriserna har under de senaste 2 åren varit sjunkande. Snittpriset 2006 ligger hittills på 168 kr och det senaste priset för ett elcertifikat, den 6 juni, var 154,50 kr.

På min senaste elräkning har Fortum tagit 3,3 öre per kWh. De övriga stora bolagen har samma pris som har varit oförändrat sen 1 januari 2005. Det känns ju bra att kunna stödja förnyelsebar elproduktion. Men vart går pengarna egentligen?

Priset per kWh för elbolagen att köpa elcertifikat blir, räknat på årets genomsnittspris blir:

168 kr * 12,6% / 1000 = 2,12 öre
Elbolagets vinst på elcertifikaten = 0,52 öre
Moms till staten = 0,66 öre

Hoppsan, det går visst inte så mycket till förnyelsebar energi i alla fall. Men om elbolaget tar 0,52 öre det är väl inte så farligt?

Jo, många halva ören blir mycket pengar i slutändan. Av 100 kr i elcertifikatsavgift på din elräkning så får producenten av förnyelsebar el 64 kr, elbolaget tar 16 kr och staten får 20 kr i moms.

2005 utfärdades 11,3 miljoner certifikat. Utfallet för då blev, enligt mina beräkningar, att medelpriset för en utsläppsrätt låg på 198 kr och elbolagens överuttag från konsumenterna var
130 miljoner kr. Om vi antar att samma antal utfärdas 2006 och elbolagen inte sänker sina priser så blir utfallet så här:

Producenter av förnyelsebar energi får 1,9 miljarder kr.
Elbolagen tar ut 469 miljoner kr i administrativ avgift.
Staten får 592 miljoner kr i moms.

Elbolagen har rätt enligt elcertifikatslagen att ta ut ett pålägg på priset för att täcka sin administration. Men 469 miljoner på ett år - för de pengarna kan man anställa 1000 personer.

Det finns ett inbyggt fel i systemet med elcertifikat. Det är orimligt att elbolagen tillåts göra stora vinster för att hantera pengar, som oavkortat borde gå till produktion av förnyelsebar energi.

Jag ser två möjliga lösningar. Antingen så ger man utsläppsrätterna ett fast värde eller så räknar man ut månadens genomsnittliga marknadspris. Elbolagens administrativa pålägg maximeras till 1% av elcertifikatskostnaden. I dag ligger pålägget på 25-30%.

I nya elcertifikatlagen som förmodligen kommer att antas av riksdagen den 15 juni flyttas ansvaret till energileverantören och elcertifikatpriset bakas in i elpriset, förhoppningsvis gör konkurrenssituationen att bolagen kan effektivisera sina rutiner.

Hur många liknande omotiverade avgifter betalar de svenska medborgarna idag?

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,