Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

tisdag, juni 13, 2006

Elmarknaden gynnar ensidigt elproducenterna

På min senaste elräkning fick jag betala 49,50 öre/kWh för själva elen. Tre år i rad låg 1998 till 2000 låg elpriset i genomsnitt på 12 öre. Nu har det fyrdubblats - Varför? Är vattenkraften och kärnkraften så mycket dyrare nu än för fyra år sedan?

Sveriges förbrukning av elenergi fördelas så här enligt Energimyndighetens hemsida:

Kärnkraft 75 TWh
Vattenkraft 65 TWh ett normalår
Vindkraft 1 TWh
Kraftvärmeverk 7 TWh

Den rörliga produktionskraften för vattenkraft ligger på 4 öre/kWh, för vindkraft på 7 öre/kWh och för kärnkraft på 8 öre/kWh. Produktionskostnaden för 95% av den el som vi förbrukar har ändrats väldigt lite sedan år 2000.

Förklaringen ligger istället på att avregleringen 1996 innebar att elen prissätts enligt marginalkostnadsmodellen. Det innebär att den dyrast producerade kWh styr priset för all konsumerad el. De sista 5% som produceras i kraftvärmeverken får elproducenterna full kostnadstäckning för. Samma pris får man även på de övriga 95% producerad el.

Systemet innebär en gigantisk kapitalöverföring från konsumenterna till elbolagen. Enligt en rapport från Statens Energimyndighet så beräknas genomsnittlig rörlig kostnad för el i Norden 2005 ligga på 6 öre/kWh samtidigt som priset på elbörsen Nord Pool låg på strax över 27 öre/kWh. Viss del av mellanskillnaden på 21 öre/kWh går till fasta kostnader. Men faktum är att Statliga vattenfalls vinst under året ökade från 17 miljarder till 27 miljarder. Samtidigt steg försäljningen från 113 miljarder till 129 miljarder. Övriga elbolag har liknande utveckling.

En vinstökning på 10 miljarder på en försäljningsökning på 16 miljarder tyder på att en statlig sanktionerad ”stöld” av pengar från konsumenter till producenter pågår. Det höga priset under vintern och våren 2006 tyder på att elbolagens vinster kommer att bli ännu mycket högre och elkonsumenterna ännu fattigare.

Ett nytt elhandelssystem krävs där priset till konsument speglar produktionskostnaden. Mer billig elproduktion måste fram samtidigt som hushållen lär sig spara mer på elen.

Junilistan vill ha en ny folkomröstning om kärnkraften så att nuvarande generation svenskar kan ta ställning i frågan.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , , ,