Min bilder
Namn:
Plats: Söpple, Koppom, Värmland, Sweden

Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

Visit X09.eu

måndag, juli 31, 2006

Det höga elpriset slår ut svensk industri.

- Elmarknaden fungerar bra, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson i Ekot när företaget redovisar resultatet för andra kvartalet 2006. Samtidigt säger skogsföretaget Rottneros att om dagens elpris kvarstår är två av koncernens fem bruk hotade.

För vem fungerar elmarknaden bra? Ja inte är det för konsumenterna i alla fall. Jag förstår att Vattenfall tycker att elmarknaden fungerar bra. Företaget har ökat vinsten från 14 miljarder första halvåret 2005 till 18 miljarder första halvåret 2006. Totalt ligger vinsten på 28,7 miljarder de senaste 12 månaderna. De andra stora elbolagen, E.ON och Fortum, visar också kraftiga resultatförbättringar.

En stor del av vinstökningen de senaste åren beror på systemet med handel av utsläppsrätter för koldioxid. Enligt en rapport från Statliga Energimyndigheten så höjer utsläppshandeln elpriset med 17 öre. Jag har i ett tidigare blogginlägg visat hur elbolagens övervinster kan minskas med 24 miljarder kr per år.

Det kan vi göra genom att ställa elbolagen utanför systemet för handel med utsläppsrätter. En styrning mot minskade utsläpp görs istället via miljötillstånd. Elbolagen får ansöka hos miljödomstolen om en årlig utsläppskvot för sina anläggningar. De totala kvoterna får inte överskrida den mängd utsläppsrätter som staten reserverat för elproduktion. Med denna metod får inte elbolagen synliga kostnader som de kan vältra över på sina kunder.

Resultatet blir att utsläppsrätterna uppfyller sitt syfte som styrmedel men bara påverkar de kraftkällor som släpper ut koldioxid. Elräkningar till konsumenter och industrier minskar. Svensk industri kan bibehålla sin internationella konkurrenskraft och behöver inte flytta ut ur Sverige till följd av det höga kostnadsläget. Elbolagens övervinster minskar.

Hans Nilsson
Riksdagskandidat för Junilistan


Andra bloggar om: , , , , ,

Inlägget finns på Intressant.se

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Inte bara svensk industri, utan hela nordens industri ligger illa till. Finnarna har åtminstone haft vettet att bygga en ny kärnreaktor, och det blir nog en till snart. Sett i efterhand måste det ha varit en kanonaffär för de deltagande industrierna, den borde vara hemräknad på ett elpris på under 30 öre och nu ligger vi närmare 50 öre per kWh.
Nu är det torrt i Norge vilket ger onda aningar till vinterna men plockar vi bort utsläppsrätterna som du föreslår kan vi pressa priset en bit i varje fall.
Mvh,
Magnus

08 augusti, 2006 16:18  

Skicka en kommentar

<< Home